Deze publicatie maakt gebruik van cookies

We gebruiken functionele en analytische cookies om onze website te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om gepersonaliseerde advertenties op social media weer te geven. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.
shutterstock_40766559...
judith.png
logo

Judith Sanders

Beleggingsstrateeg ABN AMRO

Piet Schimmel

Senior Equity Thematic Expert

Beleggingsstrategie 2021: The Future of Food

“Duurzame portefeuilles werden in 2020 minder hard geraakt in de dalingen”, signaleert Judith Sanders, beleggingsstrateeg bij ABN Amro, tijdens de masterclass voor de BeleggersFair Kennis Update. “Het verschil in rendement met klassieke portefeuilles varieert van 2,5 tot 5%.”

Duurzaamheid is natuurlijk meer dan ‘schoon’. Piet Schimmel, Senior Equity Thematic Expert bij  eveneens ABN Amro: “Op het gebied van duurzaam bij bijvoorbeeld IT, spelen vaak hele andere dingen. Hebben ze bijvoorbeeld dataprivacy goed op orde? Zo ja, dan krijgen ze een betere beoordeling qua duurzaamheid.” Sanders: “In de toekomst zullen we het niet meer over duurzaam en klassiek beleggen hebben. Wij praten er zo over, omdat we willen laten zien wat het verschil is. Bij ons is het al de standaard.” Ook bij consumenten is er sprake van een verandering. “In Amerikaanse supermarkten kijkt 83% van de bezoekers bij de beoordeling van producten naar de impact op het milieu.” De vraag naar plantaardig vlees groeide tot een paar jaar geleden met 5%. Dat ging naar 20% door de marktintroductie van natuurgetrouwe plantaardige burgers en zelfs tot meer dan 100% tijdens de pandemie. Plantaardig vlees heeft een marktaandeel van 1% van de wereldwijde vleesmarkt van 1.450 miljard dollar. Waar gaat dat heen? “De verwachte groei is 19% gedurende de komende tien jaar”, aldus Sanders. “Dat betekent een groei naar 80 miljard dollar in 2030.” Dat komt volgens Schimmel neer op een marktaandeel van 12,5%, wat redelijk dicht bij het marktaandeel ligt van 14% van ‘nieuwe’ melksoorten gebaseerd op plantaardige producten als soja en tarwe. Het gebruik van plantaardig vlees leidt volgens Sanders tot 99% minder watergebruik, 93% minder landgebruik, 45% minder energiegebruik en 90% minder uitstoot.

En dan is er ook nog kweekvlees. “In potentie is dat misschien nog wel veel groter dan plantaardig vlees”, aldus Judith Sanders. Het heeft de voordelen van plantaardig vlees. “In Amerika noemen ze dat clean meat”, zegt Schimmel.

Masterclasses
shutterstock_40766559...

binnen één dag vanuit huis helemaal up to date

logo

Beleggingsstrategie 2021: The Future of Food

judith.png

Piet Schimmel

Senior Equity Thematic Expert

Judith Sanders

Beleggingsstrateeg ABN AMRO